Talidomid wynaleziony przez nazistów?

9 lutego 2009, 12:27

Talidomid, lek na poranne nudności, który zaburza dojrzewanie płodu, prowadząc do niedorozwoju kończyn, został najprawdopodobniej po raz pierwszy uzyskany przez nazistów podczas prac nad bronią chemiczną.



Toczek (Volvox)

Tańczący z glonami

22 kwietnia 2009, 06:51

Choć ruchy glonów zawieszonych w wodzie mogą się wydawać przypadkowe i nieskoordynowane, w rzeczywistości przypominają one raczej złożony taniec, którego kroki można opisać za pomocą równań. Co ciekawe, badanie tych niezwykłych zachowań może pewnego dnia znaleźć zastosowanie... w medycynie.


Niemcy prezentują mniszki w wersji GMO

3 września 2009, 14:12

Naukowcy z Instytutu Fraunhofera stworzyli nową odmianę mniszka kok-sagiz (Taraxacum kok-saghyz), która może już niedługo zrewolucjonizować światowy rynek kauczuku naturalnego. Kluczem do sukcesu okazało się usunięcie z genomu rośliny zaledwie jednego genu.


Dlaczego ludzie żyją tak długo?

4 grudnia 2009, 08:15

Od wielu lat badacze starają się zidentyfikować geny, dzięki którym ludzie dożywają wieku o połowę dłuższego, niż spokrewnione z nimi małpy. Naukowiec z University of South California twierdzi, że odnalazł sekwencję DNA, która może być odpowiedzialna za ten niezwykły skok ewolucyjny.


Mózg jako sieć

Nicień, człowiek czy komputer – sieć jest jedna

24 kwietnia 2010, 12:53

Międzynarodowa ekipa naukowców porównała strukturę trzech typów sieci: układu scalonego, układu nerwowego nicienia i mózgu człowieka. Wszystkie wykazują te same podstawowe właściwości. Cios dla mitu o wyjątkowości człowieka?


Dolegliwości po inulinie

12 lipca 2010, 13:34

Współczesna dieta obfituje w pozbawione błonnika wysokoprzetworzone pokarmy. Jako że włókna poprawiają m.in. pracę jelit oraz skład ich mikroflory, zaczęto do wielu pokarmów, np. czekolad, deserów mlecznych czy keczupów, dodawać inulinę – polisacharyd należący do fruktanów. Niestety, u niektórych osób jego przedawkowanie prowadzi do niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego, w tym wzdęć, biegunki i nudności.


Oleje rybie zwiększają ryzyko raka jelita grubego

6 października 2010, 08:50

Oleje rybie, od lat wysławiane jako suplementy diety sprzyjające zdrowiu serca i stawów, wywołały u myszy laboratoryjnych poważne zapalenie okrężnicy i raka jelita grubego – donoszą naukowcy z Michigan State University.


Niezwykłe kwantowe właściwości wody

31 stycznia 2011, 19:18

George Reiter z University of Houston i jego koledzy odkryli kolejną niezwykłą właściwość wody. Przedstawili oni dowody sugerujące, że gdy uwięzimy molekuły wody w przestrzeni liczonej w nanometrach, powstaje "kwantowa" woda.


Chemicy uzyskali związek niemożliwy

26 kwietnia 2011, 16:48

Profesorowi Geoffreyowi Ozinowi z University of Toronto oraz jego kolegom z Kanady, Chin, Turcji i Niemiec udało się uzyskać związek niemożliwy - cykliczną wodorokrzemionkę mezoporową (meso-HSiO 1.5), która jest stabilna do 300 stopni Celsjusza, a powyżej tej temperatury zamienia się w materiał fotoluminescencyjny.


Zapachowe dosalanie

16 sierpnia 2011, 12:02

Zawartość soli w pokarmach można ograniczyć o ponad 25%. Wystarczy zwiększyć intensywność jednej z 14 woni, które wzmacniają wrażenie słoności bez dosypywania kryształków NaCl.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy